Becker Brau…

in prima noapte de Craciun, Gelu mi-a povestit de un loc numit
Becker Brau … o berarie germana din zona in care locuieste… si mi-a
spus ca tre’ sa mergem acolo sa aud orchetra de acolo cum canta…
si-am fost…
beraria aceasta functioneaza pe locul fostei
fabrici de bere Rahova. au in spae o mica fabrica de bere, astfel ca
toata berea este proaspata.. foarte proaspata… filtrata si
nefiltrata… asa cum numai intr-o fabrica de bere poti bea… practic,
toata berea se consuma in acel loc… in acel loc in care se si
fabrica…  
amplasamentul este in stil bavarez… de la
amenajarea interioara pana la bucate, de la costumatia ospatarelor si
pan’ la muzica orchestrei… ah, da, de la oorchestra a pornit totul…
desi-n
mod normal in aceea seara n-aveau program, oamenii au fost chemati sa
cante, asa ca m-am considerat norocos ca i-am putut savura ‘live’… 9
oameni, 9 intrumentisti… ‘notisti’… trei saxofoane, 2 trompete, un
trombon, o chitara armonica, o chitara bass si o toba.. Carpaten Show,
asa se numesc… sau se numeau, c-am inteles de la seful orchestrei ca
si-au schimat denumirea… iar in repertoriu au de la ‘Cavaleria
Rusticana’ pan’ la popularele noastre cantece… iar totul e fost cat
se poate de electrizant atata vreme cat toata lumea a cantat si a
topait…
aflat la masa cea lunga, cu Huliette, Gelu si
Maria, am gasit de cuviinta sa gustam cate ceva din bucatele
bavareze… painea – nemaipomenita… neagra, coapta la cuptor, cu fel
si fel de seminte pe deasupra… si-un gust ce se-mbina naucitor de
bine cu cartofii facuti in stil german, cu cremwurstii nemtesti si cu
platoul bavarez comandat… cartofii-n stil german sunt asemanatori
cartofilor taranesti ce se gasesc in bucataria romaneasca… numa’ ca
au alt gust… n-am reusit sa-mi dau seama de la ce, desi la suprafata
nu vedeam decat cartoful, ceapa si mezelul amestecati in platou…
cremwurstii sunt mai degraba wursti… asemenea celor polonezi … mari
si grosi, insa teribil de gustosi… far’ de apa, iar in combinatie cu
mustarul fin anexat si cu berea (de care voi vorbi mai tarziu), rezulta
o experienta la alt nivel din punct de vedere exploziei de arome ce se
declanseaza-n desfasurarea actiunii… platoul bavarez s-a distins prin
leber-ul extrem de fin… mai fin decat tot ce-am putut manca pana-n
acest moment… hreanul a completat tot ce era asezat cu migala-n
platou, iar berea…
eh, berea e poate centrul povestirii
mele despre Becker Brau… ca locul are fabrica proprie de bere e una,
insa sa vezi cum se face berea si s-o bei e alta… datorita unor
conjuncturi favorbile, am fost condus in fabricuta de bere sa vad totul
pe viu… stiu, is norocos, desi nu-s bautor de bere… dar in seara
‘ceea am fost… bere nefiltrata, la halba… da, la halba, c-am
inceput cu o halba normala, apoi coplesit de gustul berii am comandat o
halba de un litru… n-am facut nici un banzai, insa berea a completat
tot tabloul serii petrecute in beraria lu’ nenea Becker [acelasi cu cel
care ctitoreste firma de elicoptere ce-a transportat starurile ce-au
dus d'ale gurii sinistratilor din zonele inundate, acelasi ce-si face
veacul prin trupa Salamandra]…
repet, orchestra de acolo
canta de nu se poate, au un repertoriu de culturalizeaza lumea chiar si
la o bere… iar in acel loc, la beraria germana Becker, o sa-mi duc
prietenii de-acu’ incolo… ca-mi place…
Acest articol a fost publicat în 17, Politica și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)